Cabaretiers Yunus Aktas en Selma Visscher (de nummer 1 en 2 van Cameretten 2022) treden op tijdens het festival op 17 juni 2023.

In 2016 bezoekt Yunus Aktas voor het eerst Toomler in Amsterdam met het idee om een keer stand-up comedy uit te proberen. Dat blijkt een succes, want in 2017 mag hij auditie doen voor Comedytrain. Begin 2018 is Aktas dan officieel lid. Tegenwoordig treedt hij regelmatig op en weet hij het publiek op zijn hand te krijgen met zijn alledaagse, maar toch absurde anekdotes. Eind november 2022 heeft Yunus in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tijdens de 56e editie van Cameretten Festival zowel de jury- als de publieksprijs gewonnen.

De jury over Yunus Aktas: “Yunus speelt in zijn programma de underdog, de loser en dat doet hij volgens de jury met verve. Zijn stijl is onderkoeld, hij oogt ontspannen en volledig in control. Yunus bezit een groot gevoel voor timing. Zijn grappen vallen stuk voor stuk en zijn verrassend raak. De jury ziet dat Yunus ervaring heeft als stand-up comedian; het is vakkundig en goed. Yunus heeft de lachers op zijn hand, hij is een innemende persoonlijkheid en zijn droogkomisch talent is groots.”

De in Groningen opgegroeide Selma Visscher leerde al vroeg het lokale mantra ‘nait soezen’. Oftewel: niet zeuren. Dus daarom doet ze dat zeuren nu maar in het theater. Met een doortastende onverschilligheid en sociaal ongewenste liedjes banjert ze de kleinkunstarena binnen. Want als je er nog over kunt zingen, dan valt het allemaal nog best mee. Ze vertelt in haar programma over de Groningse wortels waarmee ze worstelt. Mag ze wel ruimte innemen en aandacht vragen of is dat ongewenst? Selma vindt het ingewikkeld hoe groot ze mag zijn. Zijzelf is de verbindende factor van het programma, met anticlimax als middel, constateert de jury. “Ik ga een halfuurtje voor jullie spelen maar gevoelsmatig zal het net iets langer zijn”, aldus Selma. Haar voorstelling, waarin ze de hele tijd op zichzelf reflecteert, voelt soms wat ongemakkelijk. De liedjes zijn stuk voor stuk hoogtepunten, mooi van taal. Met een Marijke Boon-achtig lied over wanneer ze precies de afvalbak aan de straat moet zetten, krijgt ze de lachers op haar hand en een prachtig lied, getiteld ‘Kijk naar mij’ doet de zaal de adem inhouden.