Hoekschewaardse Avond van de Poëzie

Poëzie, muziek en witte wijn

Vrijdagavond 12 juli 2019 van 20.00 tot 01.00 uur

Het festival wordt op vrijdagavond 12 juli afgesloten met de traditionele avond vol poëzie, muziek en witte wijn: HW Avond van de Poëzie. Naast diverse jonge dichters en muzikanten zullen ook Levi Weemoedt en schrijver Ozcan Akyol (Eus) te horen zijn. Eus zal Levi uitdagen om de achtergrond van zijn gedichten toe te lichten met een mooi verhaal.

Ticket € 17,50
Passe Partout 4 activiteiten € 44,-

Hoekschewaardse Nacht Van de Poëzie

Levi Weemoedt

Ozcan Akyol

Roberta Petzoldt

Roberta Petzoldt

Xavier Roelens

Eus daagt Levi Weemoedt uit

‘In de stad zie je veel mensen weinig. In een dorp weinig mensen veel. Dat laatste is beter voor je gezondheid.’ Zou Levi Weemoedt al eerder in de Hoeksche Waard geweest zijn? Natuurlijk, hij kende Bram Roza persoonlijk. Het wordt dan ook hoog tijd dat de vroegere literaire popster uit de jaren ’70 en ’80 weer eens op ons eiland zijn gedichten laat horen. Hij was een beetje in de vergetelheid geraakt, maar is door grote fan Özcan Akyol (EUSKAN AKJOL) daar heel snel weer uitgehaald. Eus stelde ter gelegenheid van Weemoedts 70e verjaardag een bloemlezing samen: ‘Pessimisme kun je leren!’. Het zijn eigenzinnige en ironische schrijfsels, gekenmerkt door een inktzwart wereldbeeld in combinatie met galgenhumor. Of zoals Weemoedt het zelf verwoordt: ‘Is er nog hoop ? Ja, een hoop ellende.’

Roberta Petzoldt wint C.Buddingh’-prijs

Tijdens de Avond van de Poëzie op vrijdag 12 juli dragen naast Levi Weemoedt en Eus ook drie nog wat jongere dichters hun gedichten voor. Een van hen, de prachtige Roberta Petzoldt, heeft vorige week de C.Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut gewonnen. Haar bundel ‘Vruchtwatervuurlinie’ toonde de jury dat de dichteres beschikt over een ‘glurende, loerende blik die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet.’ Petzoldt maakt haar eigen performances waarin ze muziek, poëzie en lichtprojectie tot een geheel weeft.

Xavier Roelens vangt kinderherinneringen in poëzie

De Vlaming Xavier Roelens debuteerde, na een korte carrière in het slammilieu, in 2007 met ‘Er is een spookrijder gesignaleerd’. Zijn ecologisch geïnspireerde bundel ‘Stormen, olielekken, motetten’ (2012) werd door de jury van de Herman de Coninckprijs tot de vijf beste Vlaamse bundels van dat jaar gerekend. Voor ‘Onze kinderjaren’ (2018) vroeg hij aan 365 mensen naar hun vroegste herinnering als kind en maakte daar 77 gedichten mee. De bundel is genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2019. Zijn werk is vertaald in het Engels, Frans, Russisch en Kroatisch. (Foto: TP de Boer)

Poëzie en muziek horen bij Wessleeft

Levenskunstenaar Justin Westera is onder de naam Wessleeft al jaren op allerlei manieren bezig met tekst, maar sinds kort zegt hij zijn ware talent gevonden: “Ik geef optredens waarin ik eigen werk voordraag, altijd rauw, puur en eerlijk. Tijdens mijn optreden wordt het publiek geraakt zoals het niet vaak meemaakt omdat ik mijn denkwereld verwoord op een manier waarop het lijkt alsof de mensen hun diepste gedachten in dialoogvorm met zichzelf delen.” Op de Avond van de Poëzie neemt Wessleeft een saxofonist mee om zijn gedichten muzikaal te ondersteunen.

wessleeft

Wessleeft